MEER DOCUMENTEN EN FOTO’S

Bij de pagina “Onze familie van voor 1900”

Over het voortbewegen (bomen) van zeilschepen door de Amsterdamse grachten

Ellebogenstoom

Zeilen in de stad was onbegonnen werk. Tot de rand van de bebouwing lukt dat nog wel maar dan dekten de huizen de wind af of ontstonden draai- en valwinden waarop niet vooruit te komen was, zeker niet in een drukke stad als Amsterdam. Wat van daar af meestal toegepast werd was de vaarboom, een (7 m) essen- of vurenhouten boom met een flinke knop (druif) aan het ene eind en een klauw aan het andere eind. Die klauw was om de boom niet te diep in de weke modderbodem te laten verdwijnen, de druif om borst of schouder tegen te leunen. Met zijn hele gewicht hing de schuitenvoerder tegen de vaarboom en al lopende over het dek duwde hij de boot vooruit. Niet te snel, want remmen was er niet bij. De kunst was de boot uit te laten drijven zodat die ter hoogte van de aanlegplaats nauwelijks nog vaart had en op de bolder afgeremd kon worden. Als ook nog de mast gestreken werd
kon zo’n boot tot ver in de stad doordringen. Een aantal bruggen had een oorgat zodat de mast niet eens overal gestreken hoefde te worden. Dat kon alleen als de mast niet gestaagd was, wat heel gebruikelijk was bij beroepsvaartuigen. De goederen konden ook overgeladen worden op lichters of zolderschuiten, een typisch Amsterdamse vinding. Maar ook die werden door de stadswateren ‘geboomd’ en als de lezer niet al te jong is heeft hij dat zelf nog wel kunnen waarnemen. Derde kwart 19e eeuw kwamen stoommachines op sleepboten en veerboten in gebruik en ver in de 20e eeuw pas dieselmotoren. Gemotoriseerde dekschuiten is een nog latere ontwikkeling.

Bootshaken

Bootshaken zijn een andere manier om in een stad vooruit te komen met schepen. De bootshaak werd bevestigd aan een iets lichter uitgevoerd boom en heette dan een vaarhaak. Met de stalen haak en punt kon respectievelijk een vast punt naar je toe getrokken worden of juist van je afgeduwd. Daar waren eigenaren van die vaste objecten nooit blij mee, omdat de stalen haak vaak beschadigingen veroorzaakte. Van de middeleeuwse praktijk in de Damsluizen is bekend dat per stadskeur het verboden was in de (met hout overkluisde) sluis een bootshaak te gebruiken, op straffe van een hoge boete of erger. Bij het manoeuvreren verloor menig varensgast toch nog zijn bootshaak, getuige de vondst van meer dan 350 bootshaken bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn

Bron: artikel van Theo Bakker: Beurtvaarders, trekschuiten en overzetveren http://www.theobakker.net/pdf/beurtvaart.pdf

 

ZAKBOEKJE VAN PIETER BLOM VAN ZIJN DIENSTTIJD BIJ DE MARINE 1888-1893

image002 image006 image008 image010 image016 image020 image022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

menukaart huwelijk oom Albert en tante Geer 1933

FEESTMAALTIJD

ter gelegenheid van het Huwelijk. op 27 Juni 1933 te Apeldoorn. van DEN WELEDELGESTR.HEER

Mr. ALB. BLOM

en

MEJUFFROUW

GEERTJE VAN DER SCHUIT

 

VERSCHILLENDE VOORGERECHTEN ASPERGESOEP BIEFSTUK -KALFSOESTERS

VERSCHILLENDE GROENTEN EN AARDAPPELEN

GEBRADEN POULARDES METINGELEGDEVRUCHTEN

IJS

FRUIT KOFFIE

 

 

I~~~~.,…'”””,

L’

~–

overlijdensberichten

image008 image010 image006

de Reinier Claeszensstraat

image001foto met namen huwelijksdiner Piet Blom en Hil Peppinknamen foto huwelijk piet en hil 1 (800x582)

Brief van To Peppink aan haar nicht Hil Peppinkbrief To aan Hil

brief van Truus Ladru aan haar schoonzus Dirkje de Groot over arrestatie Albert Blom in 1943brief tante Truus aug 1943 blz 1 (818x1065)brief tante Truus aug 1943 blz 2 (795x1050)brief tante Truus aug 1943 blz 3brief tante Truus aug 1943 blz 4 (829x1055)

bij pagina Toon en Truus

Truus Ladru en Toon Blom huwelijk aug 1930 met namen

Namen bij het huwelijksdiner van Toon en Truus

1. Wilhelmina Hendrika Ladru-van der Horst, moeder van de bruid <> 2. Dirkje Blom, zuster van de bruidegom <> 3. Annie, dochter van Dirk en Truus Blom <> 4. Dirk Blom, vader van Annie en Truus en broer van de bruidegom <> 5. bruidegom Anton (Toon) Blom <> 6. bruid Truus Ladru <> 7. Riek Ladru, oudere zuster van de bruid <> 8. Arnold Blom (broer van Toon) <> 9. Annie Ladru, oudste zuster van de bruid <> 10.Jo Ladru, oudste broer van de bruid <> 11. Rietje Ladru, jongere zuster van de bruid <> 12. Map Ladru, jongste zuster van de bruid <> 13. Henk Ladru, jongste broer van de bruid <> 14. Piet Blom, broer van Toon <> 15. Hil Peppink, verloofde van Piet Blom <> 16. Piet Blom, broer van de bruidegom <> 17. Truus Blom, vrouw van Dirk Blom, moeder van Annie Blom <> 18. Geer van de Schuyt(met monocle), verloofde van Albert Blom <> 19. tante Koos, zuster van opa Blom en inwonend bij Opa en Opa Blom <> 20. Pieter Blom, vader van de bruidegom <> 21. Albert Blom, broer van de bruidegom <> 22. Johannes Ladru, vader van de bruid <> 23. Annie Blom-van Dusseldorp, moeder van de bruidegom.


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.