19 mei 2019. We hadden weer een mooie dag en 33 Blommen waren naar Rotterdam gekomen.

Hieronder een impressie van de kubuswoningen, de huidige Oude Haven en tekeningen van de Oude Haven zoals die was eind 19e eeuw. En die ene oude foto: is dat Amsterdam? De Jordaan? Nee: het was Rotterdam van voor het bombardement in 1940.

Het is een diavoorstelling, of anders: klik op het pijltje aan de zijkant in de foto’s of onderaan op de stippen

Maar deze twee waren er  niet bij:

Lieve familie, Theo en ik wensen jullie een hele mooie en gezellige Blommendag op a.s.zondag 19 mei. De bloemen taarten en wijn staan daar omdat ik op dat moment net met pensioen ben gegaan. Vorige week heb ik voor het laatst gewerkt en na 43 jaar en 9 maanden zit het er op. Lieve groet van Theo en Dionys

 

“Lieve familie, Theo en ik wensen jullie een hele mooie en gezellige Blommendag op a.s. zondag 19 mei. De bloemen taarten en wijn staan daar omdat ik op dat moment net met pensioen ben gegaan. Vorige week heb ik voor het laatst gewerkt en na 43 jaar en 9 maanden zit het er op. Lieve groet van Theo en Dionys”

Maar daar wisten we wel raad mee:

“Gefeliciteerd-namens-een-vertegenwoordiging-van-de-Blommen-reunie-en-hartelijk-groet-en-tot-ziens”

Piet: een leven van opdrachten en daartussen leven in armoede. Met z’n creatieve en unieke geest had hij meer verdiend. Piet heeft nooit kunnen weten dat zijn schepping met de kubuswoningen een toeristische topattractie zou worden in Rotterdam. Tijdens de reunie heeft Ed de Graaf, de directeur van de kijkkubus, een unieke documentaire voor ons vertoond over de bouw van de kubuswoningen. Dat is een moeizaam proces geweest. Rotterdam wilde oorspronkelijk op deze plek een groot verkeersplein maken. Maar daar kwam het gemeentebestuur op terug. Het plat gebombardeerde Rotterdam  had een stadshart nodig en veel sociale woningen. Dus de plannen wijzigden. Een architect moest gevonden worden om de oude haven opnieuw in te richten en die te verbinden met de rest van Rotterdam door een overkapping over de Blaak. In een toevallig kontakt tussen wethouder Mentink van Rotterdam en Vonhoff (toentertijd commissaris van de koningin in Groningen) wist Vonhoff wel een naam van een  architect waar Rotterdam misschien wat aan had. Die naam was dus onze neef Piet. Piet moest voldoen aan de eisen van Rotterdam om op een paar vierkante meter zoveel mogelijk sociale woningen te bouwen en de oude haven te herinrichten en te verbinden met de stad. En Piet wist z’n kubuswoningen er tussen te frommelen. Het begin van een moeizaam proces. Maar het is ‘m gelukt. Dit was z’n filosofie:

Piet z’n filosofie over wonen. Waren er nu nog maar archtecten die vanuit dezelfde gedachte werken in plaats van kille hoogbouw zoals het gebouw “De Rotterdam” dat staat aan de Wilhelminkde in Rotterdam. Het is toch niet voor niks dat de kubuswoningen en alles daarom heen, zoals “Het Potlood” zo populair zijn?
Goed en in zijn creatie kwamen we met ruim 30 Blommen bijeen:

Coby Baane
links Ed de Graaf en naast hem Peter de Groot

Natuurlijk heette de nestor van onze familie, Ernst Blom, iedereen weer welkom en in het bijzonder Ed de Graaf, de directeur van de Kijkkubus. Ed heeft het bouwproces vanaf het begin meegemaakt en er de documentaire daarvan gemaakt die later op de dag vertoond zou worden. Deze reünie werd georganiseerd door Coby Baane, echtgenote van Bob de Groot en Peter de Groot. Beiden zonen van Dirkje Blom. Na de koffie had men de keuze tussen of een bezichtiging van de kijkkubus, of een rondleiding door de Oude Haven. Zowel Ed als Abel, de zoon van Piet Blom wisten natuurlijk veel te vertellen over de woningen en de Oude Haven.

 

 

Een beeldimpressie daarvan:

‘); 

 

 

Na lunch volgde de tramrit met een antieke tram door Rotterdam

met een “echte” conducteur, die ons tijdens de rit zou vertellen waar we zoal langs reden

en natuurlijk moesten we over de Erasmusbrug

Dit gebouw staat op de Wilhelminapier en het heet “de Rotterdam”. Ontworpen door Anton Koolhaas, die van nieuwe gebouwen houdt, maar ook van mensen? In “de Rotterdam” zijn de gemeentelijke ambtenaren gevestigd. De Wilhelminapier met al z’n nieuwe gebouwen is de trots van Rotterdam
de grootste moskee van Rotterdam staat “op zuid”. Zo noemen de Rotterdammers het stadsdeel ten zuiden van de rivier
Een rondje Rotterdam zonder langs het Feyenoord stadion te rijden kan natuurlijk niet….

David Blom, zoon van wijlen Jan Blom, samen met Roelie, de weduwe van Jan

Coby, de medeorganisator bedankt de conducteur en de bestuurder. De antieke trams worden allemaal gereden door vrijwilligers
de laatste stop op het Oostplein voordat we weer terugkomen op de Blaak

 

Bekijk hier de video van de tramrit

Ja, en toen zat het er bijna op. Terug naar ons verblijf in Stayokay. Laatste drankje en dan naar huis

 

 

 

(kopie van beeld dat Hannah Blom van haar vader gemaakt heeft en dat bij de kijkkubus staat)

Dag Piet!

(de meeste foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Hans Pijlman en Bob de Groot. Wil je nog meer foto’s van deze en de vorige reünies zien, ga dan naar de website van Hans)

 

xxx