CAREL-WILLEM DE GROOT ALS KRIJGSGEVANGENE, aanvullende informatieSchildering in treinstation Torgau, waar de Russische en Amerikaanse troepen elkaar in 1945 ontmoeten en waar vandaan Carel Willem naar huis vertrekt

 
Op deze pagina staat aanvullende informatie over de krijgsgevangenschap van Carel Willem de Groot, echtgenote van Dirkje Blom. Zijn zonen Bob en Peter zijn in 2016 naar de plaatsen geweest waar hun vader gevangen gezeten heeft. Zijn complete geschiedenis over die periode is via deze link te vinden. Bij ons bezoek hebben we nieuwe informatie gevonden en er is in Mühlberg ook een museum geopend met een permanente tentoonstelling over het kamp aldaar.
Het terrein was lang niet toegankelijk gedurende de tijd van de DDR. Tot 1990, na de val van de muur in 1989 was het verboden gebied, bewaakt door Russische soldaten. Na de bevrijding van de krijgsgevangen is het kamp door de Russen in gebruik genomen van 1945 – 1948. Toen het nog een Duits krijgsgevangenkamp was zijn in de periode 1039-1945 3000 mensen gestorven, waarvan 2300 Russische soldaten die na hun dood als vee in massagraven gegooid werden. Toen het een Russisch kamp werd werden daarin gevangen gezet door de Duitsers in de oorlog gevangen genomen Russische soldaten (zij werden door de Russen als landverraders gezien), Duitse Nazi- aanhangers  en z.g. staatsvijandige Duitsers uit Oost-Duitsland. Allen zonder vorm van proces. Zonder dat hun familie iets over hun gevangenschap te weten kwamen. In deze periode van 1945-1948 vonden  6766 de dood van de 21800 gevangen in deze periode.

gevangenen in de Russische tijd (klik op de foto om beeld te vergroten)

Tot de val van de muur in 1989 mocht in de DDR niet over het kamp gesproken worden. Carel Willem heeft jaren na de oorlog geprobeerd om samen met z’n vrouw naar het kamp te reizen. Emotioneel redde hij dat niet en werd met een ziekenauto van vlak bij de grens tussen West- en Oost-Duitsland naar huis gebracht. Maar ook al had hij het emotioneel wel gered: hij had het kampterrein niet mogen betreden.

PAGINA IN ONTWIKKELING

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.