WE WAREN MET NOG VEEL MEER!

Lieve Blommen, Met de gezellige Blommendag van dit jaar in Delft nog in ons geheugen is het nu weer tijd om de datum voor 2015 bekend te maken. Zoals afgesproken ontmoeten we elkaar volgend jaar in Twente. Vanwege alle bijzondere data in Mei en met de koningsdag eind april hebben we gekozen voor : ZONDAG 19 APRIL 2015 Om jullie enthousiast te maken alvast een tipje van de sluier van het programma. We gaan o.a. De Kasbah in Hengelo bezoeken. Dit is een wooncomplex ontworpen door Piet Blom met een klein museum met zijn naam. Abel geeft ons hier uitleg over het werk van zijn vader. Daarnaast gaan we het schilderij van Theo onthullen. Dit schilderij ligt nu in de kelder van de Universiteit Twente en Abel en Matthijs gaan dit ophangen in de Kasbah. Al met al een dag met veel aandacht voor Blommen. Ook aan de kinderen wordt gedacht. Het definitieve programma en de kosten horen jullie volgend jaar. Dan kan iedereen zich ook opgeven. We hopen dat veel Blommen de reis naar Twente zullen ondernemen, zodat we weer een gezellige dag zullen hebben. Hartelijke groeten, Anneke en Kees Zijderveld-Blom

_MG_9805
Theo bij z’n schutting na gedane arbeid
oude foto van piet Blompg
Piet op oudere leeftijd
foto Piet blom jongere leeftijd
….en toen ie nog wat jonger was

Een bijzondere dag zou het worden. Om twee redenen: in Hengelo is een museum gewijd aan onze neef en architect Piet Blom en wel in het wooncomplex, de Kasbah, dat hij daar bouwde. En de tweede reden was dat in dat wooncomplex een deel geplaatst werd van de schutting die zijn broer Theo ooit gemaakt heeft rond toen het Stedelijk Museum in Amsterdam dat toen verbouwd werd. Piet’s zoon Abel heeft een deel van die schutting terug gevonden en samen met z’n neef Matthijs (zoon van Theo) weer opgebouwd. Alleen……dat wist Theo niet. En ook niet dat op die schutting z’n handtekening  nog ontbrak.

Deze pagina is een verslag van het bezoek van de Blommenfamilie aan het museum en de onthulling van Theo’s schutting. Niet van het leven van Theo en Piet. Die levens worden elders op deze website beschreven

Deel van de schutting zoals geplaatst in Hengelo
thJJX0BP3G
Ontwerp van de Kasbah
museum van Piet Blom
museum van Piet Blom

ONS BEZOEK AAN DE KASBAH, HET PIET BLOM MUSEUM EN DE ONTHULLING VAN THEO’S SCHUTTING

deze pagina bestaat verder uit drie delen:

  1. De ontvangst in het museum, uitleg daarover en een verhaal van Abel over z’n vader Piet Blom
  2. De onthulling van de schutting van Theo en het plaatsen van zijn handtekening
  3. Een bezoek aan de woningen in de Kasbah

DE ONTVANGST IN HENGELO

We werden ontvangen in het Piet Blom museum en één van de vrijwillige medewerkers daarvan vertelde wat het museum behelst en wat ze hebben over Piet. Daarna liet Abel dia’s zien over de ontwerpen en bouwwerken van zijn vader.

KLIK OP EEN FOTO EN HIJ WORDT GROTER

Dan het tweede deel van ons bezoek: de onthulling van een deel van de schutting die Theo gemaakt heeft bij de verbouwing, of beter: weer een verbouwing, van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Van de website van het museum:

Nadat het kunstwerk van Theo Blom (broer van Piet Blom) jaren van de aardbodem verdwenen leek werd het gelukkig herontdekt in de kelders van het voormalige bestuursgebouw van de Universiteit Twente alwaar het goed bewaard lag opgeslagen. Het leek het bestuur van het Piet Blom Museum een geweldig idee om dit cobra achtige schilderij te verenigen met de architectuur van Piet Bloms Kasbah.  Maar voor dat het kunstwerk geplaatst kon worden in het Amfitheater van de Kasbah moesten er nog wel een paar hobbels genomen worden en ging er al met al nog een klein jaar overheen. Maar met medewerking van Welbions woningcorporatie en de UT konden de zoons Abel (zoon van Piet)en Matthijs (zoon van Theo) het kunstwerk weer opbouwen en een mooie plek geven in het nauwelijks gebruikte amphitheater van de Kasbah. Nadat Welbions ook nog bereid bleek de ruimte schoon te maken en nieuwe verlichting aan te brengen leek de heropening van dit markante stukje Kasbah een feit en dit gebeurde dan ook op feestelijke manier. De “Blommen” familie vierde hun jaarlijkse “blommendag” gedeeltelijk in de Kasbah alwaar in het Piet Blom Museum door Abel Blom een lezing werd gehouden waarna de gehele familie en genodigden vertrokken voor de heropening van het theater. Theo Blom die van alle voorbereidingen niet op de hoogte was, was ontroerd en blij verrast met de hereniging met zijn ooit voor het Stedelijk Museum Amsterdam vervaardigde werk. Het werk werd door hem persoonlijk gesigneerd….waarna het natuurlijk tijd was voor een gepast feestje in buurthuis de Tempel. Al met al een hele geslaagde dag.

 

En toen was het tijd voor de onthulling en de handtekening:

HET DERDE DEEL VAN ONZE REUNIE: EEN BEZOEK AAN DE HUIZEN IN DE KASBAH

De vrijwilligers van het museum hadden voor ons ook geregeld dat we een aantal huizen in de Kasbah konden bezoeken. Allemaal sociale huurwoningen, maar iedere bewoner had zijn of haar huis geheel volgens eigen inzicht ingericht. Dat maakte het voor ons boeiend om een aantal huizen te bezichtigen.

 

Het Piet Blom museum is op afspraak te bezoeken. Meer informatie op hun website:klik hier voor de website