De 8e generatie Blom: de ouders van Pieter Blom

Dirk Blom, geboren 1842 in Herwijnen, overleden 17-04-1907 in Amsterdam, van beroep schipper.  Hij trouwde met Aaltje van Zee, getrouwd 02-12-1867 in Herwijnen, geboren 1846 in Herwijnen, (dochter van Arie Gerrits van Zee en Teuntje Peters van Arendonk). Overleden 19 juni 1933 te Dordrecht

Hun 6 kinderen:

Pieter Blom geb. 2 okt 1868 te Herwijnen.

Arie Blom, geboren mei 1871 in Herwijnen, overleden 27-01-1873 in Amsterdam.

Teuntje Blom, geboren 1873 in Herwijnen, overleden 03-03-1891 in ’s Hertogenbosch.

Jacob Blom, geboren 1881 in Amsterdam.  Hij trouwde met Cornelia van Houdt, getrouwd 15-08-1918 in Scherpenisse, geboren 1888 in Scherpenisse, (dochter van Jacobus van Houdt en Johanna van de Velde).

Dirk Blom, geboren 1886 in Amsterdam.  Hij trouwde met Dirkje de Jong, getrouwd 12-09-1913 in Gouderak, geboren 1894 in Gouderak, (dochter van Dirk de Jong en Annigje Spoorlander).

Maria Blom, geboren 1888 in Amsterdam, overleden 27-07-1889 in Heukelum.

opoe blom (216x400)Aaltje Blom-van Zee, moeder van Pieter Blom
 

de 9e generatie Van Dusseldorp: de ouders van Anna

Antonie van Dusseldorp, geboren 1846 in Herwijnen, van beroep schipper. Landbouwer. Hij trouwde met Dirkje Maas, getrouwd 20-04-1868 in Herwijnen, geboren 1849 in Herwijnen, (dochter van Cornelis Jacobs Maas en Anneke Gerrits van Zee).

Hun 5 kinderen (waarvan er 2 langer in leven bleven):

Anna van Dusseldorp geb. 22 aug 1868.

Cornelis van Dusseldorp, geboren 1870 in Herwijnen, van beroep koopman.

Dirkje van Dusseldorp, geboren dec 1879 in Herwijnen, overleden17-03-1880 in Herwijnen.

Dirkje van Dusseldorp, geboren jan 1883 in Herwijnen, overleden 17-07-1883 in Herwijnen.

Dirkje van Dusseldorp, geboren aug 1884 in Herwijnen, overleden 19-01-1886 in Herwijnen.

 

 

Anna van Dusseldorp, geboren 22 aug 1868 in Herwijnen, overleden 6 april 1941 in de Rozenstraat (weten we nog niet zeker) in Amsterdam.  Zij trouwde met Pieter Blom, getrouwd 3 aug 1893 in Amsterdam, geboren 2 okt 1868 in Herwijnen, (zoon van Dirk Blom en Aaltje van Zee) overleden 11 dec 1936 in Amsterdam, van beroep schipper; koopman in aardappelen.

Kinderen:

Dirk Blom geb. 18 juli 1896.

Antonie (Toon) Blom geb. 24 mei 1898.

Pieter Blom geb. 8 aug 1901.

Dirk Arnold (Arnold) Blom geb. 26 nov 1903.

Albert Blom geb. 7 mrt 1907.

Dirkje Blom geb. 9 mei 1909.

 

Wat weten we over Anna en Pieter?

Anna is met haar ouders op 19 april 1889 met hun schip naar Amsterdam vertrokken, waar ze de volgende dag in de Amstel ter hoogte van de Kerkstraat aanlegde. Ze zouden daarna in Amsterdam blijven. Waarom bleven ze daar? De reden zou een mislukte aardappeloogst zijn geweest. De ene helft van de familie verbouwde aardappels en de andere helft was aardappelschipper. Waarschijnlijk is Pieter toen ook naar  Amsterdam vertrokken. Voeren ze op hetzelfde schip? Was dat de Vier Gebroeders waarvan we een foto hebben in de Prinsengracht waarop ze gezamenlijk stonden?

Pieter: van hem hebben we het zakboekje van de marine, waarin Pieter van 1888 – 1893 in gediend heeft. Pieter moest zich melden bij de marine in Hellevoetsluis. Dus lopend van Herwijnen naar station Waardenburg. Daarvan met de trein naar Rotterdam en dan met de stoomboot naar Hellevoetsluis. Aan boord van het fregat Evertsen zou hij tot aan het einde van zijn diensttijd als matroos 3e klas dienen.

De ontslagbrief van Pieter Blom sr.ontslag brief marine opa Pieter Blom (570x1000)

Anna van Dusseldorp hield in die tijd een poëziealbum bij en daarin ook een gedicht van haar toekomstige echtgenoot Pieter: 

poeziealbum-oma-blom-gedicht-van-opa-Blom

Pieter noemt zich in febr. dan nog ” Uw vriend”, maar op 3 aug. zullen ze met elkaar trouwen. Verlaten ze dan meteen het schip, of hadden ze dat al eerder verlaten? Uit de gezinskaart van Anna en Pieter weten we wanneer ze in de Jordaan zijn gaan wonen:

gezinskaart pieter en anna
de gezinskaart van Pieter en Anna

Anna Bijl en Dirkje

Op 25 sept. 1893 gaan ze wonen in een achterhuis in de Elandstraat op nr. 62 en in het jaar daarop, op 25 juli verhuizen ze al naar het huis waar ze zouden blijven wonen: de Elandstraat 88. Maar Pieter had eerst nog een winkel in de Saenredamstraat. We weten niet of dat alleen een winkel was, of dat ze daar ook gewoond hebben op nr. 8-11. Volgens de gezinskaart niet.

 

Op de gezinskaart staat de naam Anneke Bijl bijgeschreven voor de periode van dec 1907

tot nov 1909 (van haar 17de tot en met haar 19de jaar). Zij is een nicht van Anna van

Dusseldorp en heeft de babytijd van Dirkje Blom meegemaakt. We vermoeden dat zij

degene is die op de linker onderstaande foto staat, samen met haar nichtje Dirkje

 

Aal,tje van en Toon Blom
“opoe” Van Zee, moeder van Pieter Blom hier op de foto met Antonie (Toon), zoon van Pieter en Anna
Van de winkel van Pieter en Anna Blom bestaan meerdere foto’s en een tekening. Hiernaasr twee foto’s. De bovenste foto is waarschijnlijk de oudste. Pieter staat daar met zijn zoon Pieter, die de winkel later zou overnemen vanwege de ouderdom van zijn vader. De foto in het midden met de politeagent is waarschijnlijk van latere datum en wel omdat de Elandstraat toen geasfalteerd was na het Jordaanoproer in 1934 tegen weer een verlaging van de steunuitkeringen door de regering Colijn. De ondrste foto is een uitsnede uit de middelste foto en hierop is goed te zien hij klein en tenger Pieter Blom senior was. de foto moet vrij kort voor zijn dood (1936) genomen zijn. En die hond: hoe heette die?
winkelopamet zoon piet
Opa Blom en z’n zoon Piet, die later de winkel zou over nemen

 

opa blom + agentuitsnede foto opa blom met agent

Van het gezin van Pieter en Anna hebben we ook twee foto’s. De data daarvan zij niet bekend. Op de bovenste foto staat het hele gezin en daaronder hetgezin met partners en twee van de kleinkinderen: de kleine Piet en Annie zijn de kinderen van Dirk en Truus (met bril)1e familie foto kinderen Anna en Pieter Blom sr met namen

famBlommen

 

 

  

 

  Anna van Dusseldorp. Jaartal onbekend                                                                                                                                                                                                                                                                    Pieter Blom. Jaartal onbekend→

Het overlijden van Pieter en Anna

Van Pieter Sr., Anna, (schoon-)moeders Dirkje Maas en Aaltje van Zee zijn de overlijdensberichten bewaard gebleven. Pieter Sr. is voor onze begrippen niet erg oud geworden. Hij overleed op in december 1936 op 68 jarige leeftijd. Voor die tijd een normale leeftijd van overlijden. Zijn echtgenote Anna overleefde hem nog 5 jaar en overleed in 1941.  Het echtpaar woonde bij het overlijden van Pieter al niet meer in de Elandstraat, maar in de Reinier Claeszenstraat 8, een zijstraat van de Adm. de Ruijterweg in Amsterdam en dicht bij de ouders van hun schoonzoon Carel Willem (gehuwd met hun dochter Dirkje). die in de M.H. Trompstraat woonden. (We weten dat nog niet helemaal zeker, volgens haar gezinskaart in het archief van de gemeente Amsterdam was haar laatste adres Trompstraat 33 bij Elisabeth de Groot, de moeder van Carel Willem jr.) Pieter en Anna hadden elkaar in 1934 als wederzijdse erfgenaam benoemd en bij het overlijden van Pieter werd de boedel verdeeld onder Anna en de kinderen. De boedelbeschrijving van de nalatenschap van Pieter is bewaard gebleven. Alle kinderen verschenen daartoe bij de notaris, behalve dochter Dirkje, want voor haar verscheen haar echtgenoot Carel Willem.

Het zou immers nog tot 1956 duren dat de man wettelijk het hoofd van het gezin was. Uit de boedelbeschrijving blijkt dat Pieter en Anna nog eigenaar waren van het pand aan de Elandstraat 88, waarvan de winkel inmiddels overgenomen was door zoon Piet. Uit de boedelbeschrijving blijkt ook dat Pieter en Anna het pand in 1922 in eigendom verkregen hadden en dat er bij het overlijden van Pieter Sr. nog een hypotheek op rustte van 4000 gulden.

Waar hun kinderen toen woonden

Pieter Jr. zou het pand overnemen en zijn broers en zuster uitkopen. Zijn broer Dirk woonde toen aan de 1e Rozendwarsstraat, waar hij ook een aardappelwinkel had. Arnold was toen kantoorbediende en woonde nog in bij zijn ouders aan de Reinier Claeszenstraat. Of zijn ouders woonden in bij hem. Dat weten we nog niet. Zoon Toon was ook kantoorbediende en woonde toen al aan het Mariotteplein 46 in Amsterdam, Dirkje woonde met Carel Willem aan de Geuzenkade 72 in Amsterdam, waar hun eerste kind geboren is. Albert was griffier van “den Raad van Beroep voor Sociale Verzekeringen” en woonde aan de Nassaukade 1 in Amsterdam.

Het leven van Pieter en Anna

Hun aardappelzaak was niet alleen een detail-, maar ook een groothandel. Een van hun klanten was bijv. het restaurant van het Centraal Station. Ook de kinderen van hun zoon Piet kunnen zich uit latere tijd  nog herinneren dat er (geschilde) aardappels geleverd werden aan het CS. Voordeel voor hen was dat zedan gratis naar de treinen konden kijken. Bijv. de mooie rijtuigen van de Pullman-expres naar Parijs. Normaal moest je namelijk een kaartje kopen om het station in te mogen.  Pieter was een van de eerstenin de Jordaan die een vrachtauto had. Het vervoer ging anders met karren, die over de vele bruggen in de Jordaan getrokken moesten worden. Dat over de bruggen trekken van karren was een apart vak, waarmee sommige Jordanezen hun geld verdienden.

familie van Dusseldorp met opoe blom (640x425)
De families Van Dusseldorp en Blom samen. Van velen moeten we nog uitzoeken wie het is en ook wanneer de foto genomen is. Hij is van voor 1933, want anders stond grootmoeder Aaltje van Zee er niet op. Zij is maar liefst 87 jaar geworden. Zij is degene die in het midden zit. En verder herkennen we nog staand bovenin links Anna van Dusseldorp en naast haar, haar dochter Dirkje Blom.
42-Pieter Blom sr (311x400)
Pieter Blom, jaartal onbekend
tante coby,, oma blom (400x260)
Nog zo’n foto waarvan we niet weten wie, wanneer en waar. Dames van gegoede stand. Dat is wel duidelijk. Helemaal links staat ’tante Ladru’, zus van Truus, echtgenote van Toon Blom. En helemaal rechts staat Anna van Dusseldorp
foto nichten oma blom 1930 (400x279)
Anna van Dusseldorp en haar (schoon-)dochters Van deze foto weten we meer: hij dateert van 1 jan. 1930 en vlnr. zien we staand Hilletje Peppink, Geert van der Schuit (die lange tijd een monocle droeg) en Truus Ladru. Zittend Dirkje Blom, (schoon-)moeder Anna Blom-van Dusseldorp en Truus van Broekhuizen
Pieter Blom 8 nov 1936 1 mnd voor overlijden (302x400)
Pieter Blom, een maand voor zijn overlijden
dirk toon piet arnold albert de 4 broers (397x324)
 De echtgenoten van de vrouwen hiernaast. Vlnr. Dirk, Toon, Piet, Arnold en Albert Blom. inde tuin van Arnold en Bep in Huizen NH, Blaricummerweg 32. Genomen in 1963 t.g.v. het 25 jarig huwelijksfeest van Arnold en Bep

 

 

 

 

 

 

 

 


reageren: de